CannonDesign gives Zurich North America an HQ Reflecting Global Reach and World Class Stature

Zurich North America called on CannonDesign to ensure the new headquarters is best-suited to meet its employees’ needs.

In an effort to meet the needs of their growing team, Zurich North America, an insurance and risk management company, created a new space for its employees flooded with natural light, social hubs, various neighborhoods, enclosed meetings, and a conference center supporting the entire facility. As a company that regularly hosts events, the space also reinforces Zurich North America’s commitment to protect, inspire, and help reach visitors’ fullest potential.

[The] KAMP Rememberance Garden is often visited by employees

One significant part of its new headquarters is the KAMP Remembrance Garden. A memorial that pays tribute to the employees lost during the 9/11 terrorist attacks. Each letter of KAMP represents the first letter of each employee’s last name. This KAMP Remembrance Garden is often visited by employees for walking breaks and fulfill another facet of KAMP: Keeping A Meaningful Perspective. This reinforces the lives and careers of the KAMP namesake.

When was the project completed?
September 2016

How much space (SF)?
783,300 SF

Was this new or renovated space?
New

These two concepts are at the core of a suite of design elements that work to locate people within the large space, identify key areas, and create a comfortable human scale.

How many employees?
3,000+ employees

What is the average daily population?
3,000

Describe workspace types.
Open plan workspaces.

There are conference rooms, enclaves and casual meeting spaces strategically located on each floor throughout the workspace.

What kind of meeting spaces are provided?
There are conference rooms, enclaves and casual meeting spaces strategically located on each floor throughout the workspace. The number and location of these spaces were informed by extensive employee engagement and analysis.

Zurich employees would not use collaboration areas intergrated within the open plan desking…

That process revealed that Zurich employees would not use collaboration areas integrated within the open plan desking, thinking conversations there would be too disruptive to colleagues. This led to the creation of the social hubs—located in close proximity to the neighborhoods, but removed—for more casual collaboration. Enclosed meeting rooms immediately adjacent to work areas provide respectful areas for ad hoc team discussions, while a 46,000 SF conference center supports the whole facility.

The HQ offers a conference center, auditorium, coffee bar/retail concourse, café/dining atrium and fitness center.

What other kinds of support space or amenity spaces are provided?
The HQ offers a conference center, auditorium, coffee bar/retail concourse, café/dining atrium and fitness center. The Zurich campus also offers employees numerous terraces, walking trails and water features along with outdoor fitness courts.

Has the project achieved any special certifications?
Zurich’s HQ has earned LEED Platinum certification, the highest sustainability rating available from the U.S. Green Building Council. It has also received numerous awards including the below:

  • 2017 International Architecture Award: The Chicago Athenaeum
  • 2017 Best Green Project: Engineering News-Record Midwest
  • 2017 Build to Suit Project of the Year: Chicago Commercial Real Estate Awards
  • 2017 National Award of Merit, Office Buildings – Design-Build Institute of America
  • 2017 Merit Award for Interior Award: Chicago Building Congress
  • 2017 Building Team Silver Award: Building Design + Construction Magazine

Profiled by leading publications including Fortune, Business Insider, Fast Company, The Chicago Tribune, and more.

The project has also been profiled by leading international media for its design and the strategic workplace pilot that informed it. These publications include Fortune, Business Insider, Fast Company, The Chicago Tribune, and more.

Enclosed meeting rooms immediately adjacent to work areas provide respectful areas for ad hoc team discussions

…extensive connectivity to public transportation.

What are the projects location and proximity to public transportation and/or other amenities?
The Zurich HQ is located on a major thoroughfare in Schaumburg, IL with extensive connectivity to public transportation. Zurich also offers covered parking with charging stations for electric vehicles and bike storage for those who pedal to work.

Was the “C” Suite involved in the project planning and design process? If so, how?
Zurich’s “C” suite was deeply involved in the project and design process. They articulated clear goals from the outset and guided decision making as the project progressed throughout the workplace pilot and design stages. They were remarkable advocates for their people and the Zurich brand.

There are conference rooms, enclaves and casual meeting spaces strategically located on each floor throughout the workspace.

What kind of programming or visioning activities were used? Were any pre-planning surveys conducted to get employee input? Was there any other kind of employee engagement activities?
Zurich partnered with CannonDesign to executive a workplace testing experience where 150 Zurich employees spent three months testing four uniquely configured office neighborhoods early on in the project.

During the 12-week testing effort, employees split time between individual workstations and shared spaces throughout the pilot floor, all while testing different office furniture, meeting spaces, enclaves and conference rooms that could be incorporated into the HQ. Before, during and after the workplace test, Zurich employees provided feedback via employee surveys, observation, focus groups, and town hall meeting.

[Testing] revealed key employee preferences for natural light, enclaves, and sit-stand desk furniture.

The workplace testing experience revealed key employee preferences for natural light, enclaves, and sit-stand desk furniture. CannonDesign also leveraged its proprietary workplace metrics to note the following

  • Satisfaction with the HQ is at 83% (an increase of 30%) for all employees. The industry benchmark is 60%
  • A nearly 50% increase in interaction within teams, between teams and direct reports
  • Workplace sustainability, flexibility, and wellness scores all increased dramatically

Please describe any program requirements that were unique or required any special research or design requirements.
Zurich’s commitment to engaging their employees so deeply was unique, inspiring and effective. This project raised the bar for what it means to engage staff in the design of workplaces.

Was there any emphasis or requirements on programming for health and wellbeing initiatives for employees?
Yes, this was a core focus of the project. Tangible results of this emphasis can be found in the on-site fitness center, extensive access to nature + natural light, walking trails and more.

What kind of branding elements were incorporated into the design?
The headquarters is designed to reflect the company’s global reach and world-class stature, introducing an architectural solution composed of three bars. The arrangement works in tandem with the interior environment to create unique spaces for collaboration, open views, and key flexibility and adaptability opportunities.

…features numerous terraces, lawns, rooftop gardens, water features and walking paths to further enrich the employee experience.

Clarity and protection. These two concepts are at the core of a suite of design elements that work to locate people within the large space, identify key areas, and create a comfortable human scale. Most are executed in wood imbuing the space with warmth. The veneers are composed of angled facets that promote the idea of the beacon’s emanating light, also referencing a base building detail.

For brevity, we will touch on a few emblematic moments deploying those design elements. The concierge area, situated adjacent to the main entrance and the three-story volume over the café, is defined by a sheltering wood ceiling element that makes the scale more intimate. The 300-seat auditorium shares that feeling of intimacy, the wood creating a protective enclosure around the audience. With the coffee bar, the wood instead becomes a sculptural object within the larger space.

Located at the building entrance, the coffee bar is an iconic statement that sets expectations for what will follow—a welcoming beacon to employees, customers, and guests. Outside, the new Zurich campus includes a memorial garden to honor the four Zurich employees who died in the September 11 terrorist attacks. It also features numerous terraces, lawns, rooftop gardens, water features and walking paths to further enrich the employee experience.

What is the most unique feature of the new space?
The most defining aspect of the project was Zurich’s commitment to its employees. Beginning with the project’s incredibly robust engagement process, that same care continues with the campus itself. From the breadth of its amenities, to how the workplace itself is planned—all are responsive to employees saying what they wanted from the new headquarters.

Are there any furnishings or spaces specifically included to promote wellness/wellbeing?
There is a recreation center, green roof space with gardens, 13 acres of native landscaping, walking trails, courts for volleyball and basketball and extensive access to natural light and nature.

If the company relocated to new space, what was the most difficult aspect of the change for the employees?
Change management is a critical and oft-overlooked aspect of workplace success. Zurich embraced change management throughout this project. The company focused on educating employees about all the benefits, resources and possibilities the new space provides.

How did the company communicate about the changes and moves?
Following the workplace testing experience, Zurich tapped 160 employees as Change Champions to help make the workplace move a success via change management best practices. The company has also begun implementing changes across other US offices in response to the research and data acquired in the workplace test.

Were there post-occupancy surveys?
Yes, numerous.

If so, what were the most surprising or illuminating or hoped-for results?
The workplace pilot and employee engagement paid off with post-occupancy data revealing:

  • Satisfaction with the new HQ is at 83% (an increase of 30%) for all employees. The industry benchmark is 60%.
  • A nearly 50% increase in interaction within teams, between teams and direct reports
  • Over 78% of Zurich employees feel the ability for work flexibility has increased with the new building.
  • Workplace sustainability (84%), flexibility (84%) and wellness (70%) have all increased dramatically

If a change management program was in place, what were the most successful strategies?
Establishing change champions early on and empowering them proved very successful for Zurich.

Tell Us More!
Building Architect: Goettsch Partners
Interior Design/Workplace Strategy: CannonDesign
Interior Builder: Executive Construction, Inc.
Developer/Design-Builder: Clayco
Landscape:Hoerr Schaudt
Broker: JLL

Photos Courtesy of Christopher Barrett

Questions answered by Christopher Whitcomb

Written By
More from Alexis Ramos

An NGO’s HQ Bridges the Israel-Tech Ecosystem and the World

Start-Up Nation Central, unveiled its new headquarters, designed by Kimmel Eshkolot Architects, in...
Read More

KBM Hogue’s New, Flex Showroom is a Win-Win for its Staff and Clients

Tasked with designing a functional workplace, RMW develops a space that, not...
Read More

Fir Tree Partners Invests in their Sustainability Mission

Fir Tree Partners a New York City-based, private investment firm, engaged Kostow...
Read More

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *